- Wat is een boktor?
- Boktor herkennen: hoe doe ik dat?
- Waarom is de boktor schadelijk?
- Boktor herkennen: hoe ziet dit beestje eruit?
- Kan een boktor vliegen?
- Geluid van een boktor
- Boktorlarve herkennen in huis
- Larven van boktorren herkennen en bestrijden
- Verschillende soorten boktorren herkennen
- Boktor in haardhout
Wat is een boktor?
Een boktor is een tor met een bruinzwart lijfje, welke een lengte van 10 tot 25 millimeter heeft. U kunt de boktor onder meer herkennen aan de grijskleurige vlekken aan weerszijden van het dekschild. Het beestje heeft zes poten en aan zijn kop twee lange voelsprieten. De boktor zelf kan weinig kwaad en zal geen of nauwelijks schade aanrichten. Wel kan de boktor bacteriën met zich mee naar binnen nemen, die voor gezondheidsrisico’s zorgen.
Het is met name de larve van de boktor, vaak houtworm genoemd, die voor de schade aan uw woning zorgt. De larve knaagt zich een weg door houten constructies om zich te verstoppen en te voeden. U kunt de aanwezigheid van dit beestje herkennen aan een licht tikkend geluid in hout. Om een ernstige schade te voorkomen is het raadzaam om de boktor zo snel mogelijk te laten bestrijden.
Boktor herkennen: hoe doe ik dat?
De boktor herkennen is belangrijk, om ernstige schade aan uw woning te kunnen voorkomen. Vaak wordt de boktor als een van de meest schadelijke torren gezien. Hoewel de boktor zelf weinig schade aanricht, doet de larve van dit beestje dat wel. Een boktor herkennen alleen is zodoende niet voldoende! U moet ook de larve van een boktor kunnen herkennen, om schade te voorkomen. De larve van een boktor is beter bekend als de houtworm, of de houtboorder.
In dit artikel vertellen we u meer over het herkennen van de boktor, de larven van de boktor en het geluid wat de larve van een boktor maakt. Juist dit geluid maakt, dat een larve van de boktor herkennen relatief eenvoudig is.
Waarom is de boktor schadelijk?
Zoals reeds beschreven, zijn het de larven van een boktor die voor schade zorgen. De boktor legt zijn eitjes in houten constructies, waar de larve zich vervolgens mee voedt. Dit gaat gepaard met het graven van gangen door houten constructies. U herkent deze gangen aan de kleine gaatjes die u in het hout aantreft. Niet alleen binnen uw woning kunnen de boktorren hun eitjes leggen, ook in uw tuin zij actief. Let daarom ook op de aanwezigheid van houtworm in uw tuinhuisje of bijvoorbeeld het speelhuisje van uw kinderen. Vooral onbewerkt hout loopt risico op aantasting door larven.
De gangen die door de larve van een boktor gemaakt worden, kunnen houten constructies verzwakken. Dit maakt dat een boktor schadelijk is voor uw woning. Het is lang niet altijd mogelijk om deze schade te herstellen, zonder het hout gedeeltelijk (of geheel!) te vervangen. Zeker wanneer de houten constructies van uw plafond of dak wordt aangetast, kan dit gevaarlijk zijn. Helaas is dit soort schade vaak lastig te zien. Heeft u net een nieuwe woning gekocht en is er schade door boktor dan valt dit onder verborgen gebreken.
Tip: controleer tweedehands meubels altijd op de aanwezigheid van houtworm! Datzelfde geldt voor hout wat u van buiten mee naar binnen neemt. (Denk bijvoorbeeld aan haardhout.)
Boktor herkennen: hoe ziet dit beestje eruit?
De boktor die binnen uw woning leeft, heet officieel de hylotrupes bajulus. Een boktor herkennen doet u door naar het lichaam van deze ongediertesoort te kijken. Vaak is een boktor te herkennen aan een lichaam van 1 tot 2.5 cm lang, met een langwerpige vorm. Aan de voorzijde van zijn lichaam, heeft de boktor twee naar achter wijzende voelsprieten. Verder beschikt het beestje over zes smalle poten.
Een boktor herkennen doet u daarbij door te letten op de kleur van zijn lichaam. Het beestje heeft een bruinzwart lichaam, met twee grijskleurige vlekken op zijn dekschild. Wilt u een vrouwelijke boktor herkennen? Let dan op de legboor aan haar lichaam. Het halsschild van de boktor heeft twee kleine bultjes en zit vol witte haartjes. Deze haartjes kunt u echter nauwelijks met het blote oog waarnemen.
Herkent u de bovenstaande beschrijving? Onderneem actie! Boktorren kunnen veel schade veroorzaken.
Kan een boktor vliegen?
Torren staan erom bekend dat zij kunnen vliegen. Datzelfde geldt voor de boktor! Een boktor herkennen als deze vliegt is echter erg lastig, want het beestje vliegt bijna nooit. Als een boktor vliegt, dan doet hij dat alleen als de temperatuur boven de 19 graden Celsius ligt.
Geluid van een boktor
Boktorren herkennen aan het geluid wat zij maken is erg lastig. Het beestje maakt namelijk alleen geluid als deze zich beweegt, wat alleen gebeurt als het donker en stil is. De larven van een boktor zijn echter wel aan hun geluid te herkennen. Dit geldt in het bijzonder voor het geluid van een knagende boktorlarve, die zich een weg baant door de houten constructie. Het boktor geluid herkent u voornamelijk in de avonduren tijdens de zomermaanden. In de winter en overdag is het beestje minder actief.
Boktorlarve herkennen in huis
Eerder in dit artikel werd al beschreven, dat boktorlarven voor ernstige schade aan houten constructies zorgen. De gangen die de boktorlarve door houten constructies graaft, zorgen voor een verzwakking van het hout. Het beestje zelf gebruikt het hout om zich te voeden. Op het moment dat de larve groot genoeg is, zal deze het hout via een zogenaamde uitvliegopening verlaten. Dit zijn de gaatjes die u aan het oppervlak van een houten constructie kunt vinden.
Een larve van een boktor hoeft niet meer in het hout aanwezig te zijn, als u de gaatjes opmerkt. Om te achterhalen of het om een actieve boktorlarve gaat, kunt u een slimme truc gebruiken. Leg vellen wit papier onder de houten constructie. Kijk na een week of u zaagsel op het witte papier aantreft. Dit zaagsel komt uit de gangen die door de larven van de boktorren gegraven worden. Zoals eerder beschreven is larven van boktorren herkennen ook mogelijk door naar hun geluid te luisteren.
Tip: u kunt boktorlarven tegengaan, door houten constructies te bestrijken met beits.
Larven van boktorren herkennen en bestrijden
Om een ernstige schade aan houten constructies in huis te voorkomen, is de larve van een boktor herkennen niet voldoende. U dient deze op een effectieve wijze te laten bestrijden, om houten constructies intact te houden. Onze professionele ongediertebestrijders kunnen u hierbij helpen! Wij zorgen dat de larven van de boktor op een vakkundige wijze bestreden worden. Hierbij letten we niet alleen op de boktorlarven zelf, maar ook op de kevers rondom uw houten constructies. U wilt immers voorkomen dat deze kevers nieuwe eitjes in uw houten constructies leggen.
Verschillende soorten boktorren herkennen
Boktorren komen in verschillende soorten voor. Deze boktorren herkennen zal niet altijd even makkelijk zijn, door de overeenkomsten in hun lichaamsvorm. In huis zult u voornamelijk de huisboktor herkennen. Deze boktor zorgt voor de houtworm, die houten constructies in huis aantast. Andere boktorsoorten zijn de rode boktor, de veranderlijke boktor en de Aziatische boktor.
De rode boktor valt op door zijn kenmerkende rode lichaam en leeft voornamelijk buiten gebouwen. Zoals de naam van dit beestje al doet vermoeden, heeft de veranderlijke boktor de eigenschap dat zijn kleuren niet altijd hetzelfde zijn. U zult deze boktor herkennen rond het loofhout in uw tuin. Denk aan het loofhout van beuken, berken en eiken. Tot slot kunt u de Aziatische boktor herkennen. Dit beestje komt van oorsprong uit China en Korea. Net als de rode boktor en de veranderlijke boktor, leeft ook deze boktor buiten. Hier kan de Aziatische boktor voor een vervelende schade aan uw loofbomen zorgen.
Boktor in haardhout
Door zelf hout te hakken en vervolgens te laten drogen heeft u ideaal hout voor in de open haard. Het voordeel van dit type haardhout is dat het hout onbehandeld is. Bij het stoken van behandeld hout kunnen er chemische stoffen vrijkomen in huis. Het nadeel is echter dat onbehandeld hout ongedierte kan bevatten. De boktor is een van de ongediertesoorten die zich in het hout op kan houden. Dat geldt ook voor de larven van een boktor; de houtworm.
Oude bomen hebben vaak verschillende barsten en diepe nerven in hun stam. Dit is het gevolg van ouderdom, snoeiwerkzaamheden of bijvoorbeeld een hevige storm. Deze nerven bieden voor de boktor een fijne verstop plek. Daarbij kan de boktor hier haar larven achterlaten, die zichzelf vervolgens voeden met het hout. Voordat u haardhout in huis haalt is het daarom verstandig om het hout uitgebreid te controleren op boktorren. Op het moment dat u kleine gaatjes ziet kan er ook houtworm in het haardhout zitten. Voorkom dat boktorren of larven uw woning binnen komen! Ze kunnen zich namelijk verspreiden en zo ander hout in huis aantasten.
Vermoedt u last te hebben van boktorren? Onze specialisten komen graag bij u langs om dit ongedierte te bestrijden. U kunt ons ook bellen voor een inspectie.
Boktor laten bestrijden
Zorgvuldige
inspectie
Boktor
voorkomen
Wilt u een afspraak maken met een bestrijder?
- Ervaren bestrijders
- Zorgvuldige inspectie
- Vaak nog dezelfde dag geholpen
- Helder advies
- Effectieve bestrijding
- CPMV gecertificeerd