in

Bij de aanschaf van een nieuwe woning dient u op verschillende aspecten te letten. Een van deze aspecten is de aanwezigheid van houtworm. Houtwormen kunnen houten constructies ernstig beschadigen wat de draagkracht aantast. Mocht u pas na de aankoop van uw woning de houtworm opmerken, dan dient u dit zo snel mogelijk te laten bestrijden. U herkent houtworm aan een zacht geknaag aan het hout, kleine hoopjes zaagsel onder het hout en ronde gaatjes in het hout. Ook de aanwezigheid van torren en kevers in uw woning kunnen duiden op de aanwezigheid van houtworm.

Wie is er verantwoordelijk voor de kosten?

Wanneer u de aanwezigheid van houtworm kort na aankoop opmerkt is de verkopende partij verantwoordelijk voor de gemaakte kosten voor het bestrijden van de houtworm. In dit geval spreken we van verborgen gebreken, die mogelijk bekend waren bij de verkopende partij. Om verborgen gebreken te voorkomen kan een verkoper een bouwkundig rapport op laten stellen, waarbij ze ook moeten inspecteren op houtworm. In dit geval bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten, omdat u dit in het bouwkundig rapport had kunnen vinden.

Mocht u de houtworm pas enkele maanden na de overname van de woning opmerken, dan moet u kunnen aantonen dat de houtworm al aanwezig was voor de koop plaatsvond. De houtworm kan immers ook met u meegekomen zijn via uw verhuisde meubels. In dit geval is het dus erg lastig om een verkopende partij aansprakelijk te stellen. Kunt u echter wel aantonen dat de houtworm al aanwezig was dan kunt u proberen de kosten te verhalen op de bouwkundig inspecteur of de vorige eigenaar. Een specialist in houtworm kan over het algemeen aantonen hoe lang de houtworm al actief is.

Recent Posts