in

Het is belangrijk om te weten of houtworm nog actief is. Actieve houtworm kan namelijk grote schade aan hout aanrichten. Actieve houtworm kunt u herkennen aan zaagsel. Als de houtworm (een insectenlarve) zich heeft ontwikkeld tot een volwassen insect (houtkever) dat knaagt hij zich een weg naar buiten. De karakteristieke ronde gaatjes in hout die hierdoor ontstaan noemen we ook wel uitvliegopeningen. Bij het knagen komt zaagsel vrij. Wanneer u zaagsel ziet in de buurt van hout dan is het zeer waarschijnlijk dat de houtworm nog actief is.

Een eenvoudige manier om te controleren of de houtworm nog actief is, is het gebruik van een wit laken of papiertje. Leg het laken of papier onder het hout. Kijk na een of hooguit twee weken of er kleine hoopjes zaagsel op het laken/papier te zien zijn. Dit duidt er namelijk op dat er nog steeds houtworm actief is in het hout. Is de witte ondergrond volledig schoon, dan is de houtworm zeer waarschijnlijk niet meer actief. Is de houtworm nog actief? Bel dan een gespecialiseerde bestrijder om de houtworm direct aan te pakken.

Om te controleren of er nieuwe gaatjes bij komen kunt u de oude gaatjes markeren, of opvullen. U kunt dan gemakkelijk zien of er nieuwe gaatjes bij zijn gekomen. Nieuwe gaatjes zijn daarnaast lichter van kleur aan de binnenkant.

Houd er rekening mee dat de houtworm ook naar nabijgelegen houten constructies, vloeren of meubels kan trekken. Controleer deze constructies dus ook! Mocht hier voorheen geen houtworm in gezeten hebben, dan kunt u naar gaatjes in het hout kijken. De gaatjes zijn namelijk vaak het begin van gangen die de houtworm aanlegt. Om te voorkomen dat de houtworm naar andere houten constructies overgaat, is het verstandig om houten constructies te beitsen. Beits op waterbasis is hierbij de meest milieuvriendelijke oplossing.

Twijfelt u of de houtworm nog actief is? Wij kunnen bij u langskomen voor een inspectie. Treffen we houtworm aan dan kunnen we direct voor u een offerte voor bestrijding maken. Ook kunnen we hout preventief voor u behandelen.

Recent Posts