Voordelig houtworm bestrijden? Wij hebben een scherp actietarief: bestrijden is al mogelijk vanaf €295,- incl. BTW!

Een houtworm herkennen: hoe doe ik dat?

Wist u dat de term “houtworm” een verzamelnaam is, in plaats van een los beestje? Deze term wordt gebruikt voor een groot aantal keversoorten, die uw houten constructies kunnen aantasten. Denk aan de houten constructie van uw dak, houten meubels, enzovoorts. Een houtworm herkennen is gelukkig relatief eenvoudig! De larve van deze keversoorten lijkt namelijk sterk op elkaar. Voorbeelden van deze kevers zijn de houtkever, de boktor en de klopkever. In dit artikel gaan we dieper in op de houtworm. Hoe leeft de houtworm en hoe ontwikkelt dit diertje zich? Waaraan kunt u een houtworm herkennen? Hoe weet u überhaupt of er een houtworm in uw woning actief is?

Wat is een houtworm?

houtworm herkennenZoals reeds beschreven is een houtworm niets meer dan een larve van een kever. Tijdens de eerste fase van zijn leven, boort de houtworm gaten in houten constructies. Enerzijds om zich te kunnen verstoppen, anderzijds om zich te kunnen voeden. Een houtworm leeft namelijk van het hout, wat vrijkomt bij het graven van de gangen. Om deze reden wordt dit beestje houtworm genoemd. Een worm graaft immers ook gangen in uw tuingrond. De term houtworm is echter niet de officiële benaming van de larve. Dat is namelijk ‘houtboorder’.

Een houtworm herkennen doet u niet alleen in huis. De houtworm kan namelijk ook gangen in planken of bomen buiten uw woning maken. Dit verklaart waarom u zeer alert moet zijn als u planken of ander hout (bijvoorbeeld haardhout) van buiten mee naar binnen neemt. Zonder dat u dit in de gaten heeft, kunt u in zo’n geval een houtworm meenemen. De houtworm kan zich, eenmaal binnen uw woning, ook naar andere houten meubels en constructies verplaatsen. Datzelfde geldt voor de aanschaf van tweedehands meubels.

Een houtworm herkennen in huis

Er worden doorgaans twee soorten houtwormen van elkaar onderscheiden. Een houtworm herkennen kan als de gewone houtworm, of als de grote houtworm. De normale houtworm herkennen doet u door te kijken naar de lengte van het lichaam van het beestje. Een houtworm heeft een lichaam met een lengte van circa 6 millimeter. De grote houtworm heeft een lengte van 11 millimeter. De kleur van het lichaam van een houtworm is vaak crème, met een zwartbruine kop.

Houtworm herkennen kan ook door te kijken naar de aanwezigheid van kevers in de buurt van houten constructies. Wanneer er regelmatig kevers opduiken in een bepaalde ruimte in huis, kan dit duiden op de aanwezigheid van houtworm. De kever is mogelijk op zoek naar een plek om zijn larven achter te laten. Controleer de houten constructies in deze ruimtes extra goed en verwijder de kever uit uw woning. Zo maakt u de kans op houtworm in huis zo klein mogelijk.

Hoe weet ik of ik last heb van houtworm?

houtworm schadeDe kans dat u een houtworm zal herkennen buiten houten constructies is minimaal. Het beestje is heeft een klein lichaam en verstopt zich goed. Daarbij leeft het beestje van het hout, waardoor de houtworm geen impuls krijgt om het hout te verlaten. Een houtworm herkennen in houten constructies doet u door te letten op de kleine gaatjes die u in het hout op kunt merken. Deze gaatjes geven de gangen aan, die door de houtworm gegraven zijn. Vaak zijn er meerdere van deze gaatjes in de houten constructies op te merken. Het zal vrijwel zonder uitzondering gaan om onbewerkt hout.

Het kan voorkomen dat een houtworm z’n kop net uit het hout steekt, op het moment dat u dit inspecteert. Dit betekent dat een houtworm uit wil vliegen, of een gang tot aan de buitenzijde van het hout heeft gegraven. Het zal niet voldoende zijn de houtworm uit het hout te trekken.

De aanwezigheid van houtworm kunt u daarnaast merken aan kleine hoopjes boormeel. Boormeel zijn uitwerpselen van houtwormen en lijken op korrelig zaagsel. Boormeel ligt vaak op de vloer onder de plek waar de houtworm actief is.

Herkent u de bovenstaande beschrijving? Onderneem actie! Houtworm kan veel schade veroorzaken.

Actieve houtworm herkennen: hoe doe ik dit?

Een houtworm herkennen aan de gaatjes in houten constructies is de meest makkelijke manier. U weet echter niet of de houtworm nog in het hout aanwezig is, of dat deze al is uitgevlogen. Een actieve houtworm herkennen doet u door vellen wit papier onder uw houten constructies te leggen Het aanknagen van het hout door de houtworm, zal voor zaagsel zorgen. De houtworm eet niet alles op, maar zal ook een deel uit de gangen naar buiten laten vallen. Wanneer u na een week zaagsel op de vellen wit papier aantreft, weet u dat u te maken heeft met actieve houtwormen.

In dit geval is het erg belangrijk dat u de houtworm zo snel mogelijk laat bestrijden. Een houtworm herkennen is stap 1, maar bestrijden is de niet minder belangrijke stap 2. Als u de houtworm niet zou laten bestrijden, zou de stevigheid van houten constructies ernstig kunnen worden aangetast. Een houtworm bestrijden kunt u het beste aan onze houtwormspecialisten overlaten.

Houtworm herkennen en laten bestrijden

Het bestrijden van de houtworm is een lastige klus. Bij de bestrijding van de houtworm is het erg belangrijk dat de manier van bestrijden effectief is. Wanneer er nog een houtworm in leven blijft, is de kans groot dat de houten constructies verder zullen worden aangetast. Daarbij kan de houtworm zich naar andere houten constructies begeven. Onze houtwormspecialisten zullen niet alleen de houtworm bestrijden, maar ook kevers opsporen. Zo voorkomen we dat deze kevers al snel weer nieuwe larven zullen leggen.

Tip: bestrijk uw houten constructies met beits! Houtworm kan niet goed tegen beits, waardoor de kevers hun larven niet in deze houten constructies zullen leggen.

Kevers herkennen die zorgen voor houtworm

spinthoutkever bestrijdenZoals meermaals in dit artikel beschreven werd, zijn er verschillende soorten kevers die voor houtworm zorgen. Houtworm herkennen begint zodoende bij het herkennen van deze keversoorten. De meest bekende keversoorten zijn de houtkever, de boktor, de houtwormkever, de spinthoutkever, de klopkever, de heipaalkever en de bonte knaagkever. Hoewel de larven van deze kevers voor schade aan uw hout zorgen, veroorzaken de kevers zelf geen schade. Toch doet u er verstandig aan om deze kevers te laten bestrijden door onze professionele ongediertebestrijders.

Vindt u houtworm herkennen lastig? Of wilt u er zeker van zijn dat er geen houtworm in uw woning voorkomt? Neem vrijblijvend contact met onze ongediertebestrijders op, om uw woning op houtworm te laten controleren.

Vermoedt u last te hebben van houtworm? Onze specialisten komen graag bij u langs om dit ongedierte te bestrijden. U kunt ons ook bellen voor een inspectie.

Houtworm laten bestrijden

Zorgvuldige
inspectie

Houtworm voorkomen

Wilt u een afspraak maken met een bestrijder?

Wijdema Houtwormspecialisten logo
  • Ervaren bestrijders
  • Zorgvuldige inspectie
  • Vaak nog dezelfde dag geholpen
  • Helder advies
  • Effectieve bestrijding
  • CPMV gecertificeerd
houten meubilair