houtworm in meubelsZiet u allemaal kleine gaatjes in houten meubels of constructies? Dan is de kans groot dat u houtwormen in huis heeft. Houtworm is de naam voor verschillende in hout levende insectenlarven, zoals bijvoorbeeld de boktor, bonte knaagkever en spinhoutkever. De keverlarven eten hout, waardoor ze gangen maken. Zo kunnen ze flinke schade toebrengen aan houten meubels en houtconstructies. U wilt dus absoluut geen houtworm in meubels!

Hoe herkent u of er houtworm in meubels zit?

Houtworm in meubels: het komt vaker voor dan u denkt. Omdat houtwormen ernstige schade kunnen aanbrengen, is het niet verstandig om een afwachtende houding aan te nemen. Maar hoe kunt u nu herkennen of u hiermee te maken heeft?

Houtworm opsporen

De kans dat u de houtworm zelf ziet is niet zo groot, ze zijn klein en zullen zich snel terugtrekken in het hout. Als u een witte worm van enkele millimeters ziet bij een houten meubel, dan is de kans groot dat het een houtworm is. Het is ook mogelijk om de houtworm te horen: let op of u een zacht geknaag hoort. Ook kunt u luisteren naar getik of geklop in hout. De familie kevers waar houtworm de larve van is heten ook wel klopkevers.  Maar de beste manier om te kijken of er houtworm in meubels zit, is checken of er kleine gaatjes in het hout zitten. Deze uitvliegopeningen zijn slechts 1 à 2mm groot. Uiteraard kan het ook zo zijn dat er wel gaatjes in de meubels zitten, maar dat er geen levende larven meer aanwezig zijn.

Woodworm in splitted firewood

Geklop van een houtworm in hout

Is de houtworm nog aanwezig in mijn meubels?

Om te kijken of het gaat om oude of meer recente uitvliegopeningen, kunt u kijken naar de kleur. Donkere uitvliegopeningen zijn vaak oude gaten. Bij lichtgekleurde gaten is de kans heel groot dat er actieve larven in het meubel zitten. Om dit verder uit te zoeken kunt u letten op zaagsel. Leg bijvoorbeeld een wit laken of papier onder uw meubel. Mocht er na twee weken nog geen zaagsel op het papier liggen, dan is de kans klein dat er levende larven in uw meubel zitten.

Een andere manier om erachter te komen of de uitvliegopeningen nieuw zijn, is door stukken af te plakken met papier. Als een kever zichzelf een weg naar buiten eet, zal hij ook door het papier heen eten. Meer informatie over actieve houtworm herkennen kunt u hier lezen.

Meubels waar houtworm vaak in voor komt

houtworm in hout

Uitvliegopeningen in beschilderd hout

Alle onbehandelde houten meubelen van Europees hout lopen risico op aantasting. Stoelen, tafels, kasten, vloeren, balken, alles is kwetsbaar. Houtwormen hebben zowel droog loofhout als droog dennenhout op het menu. Ook relatief vers hout dat nog enigszins vochtig is kan aantrekkelijk zijn voor hout aantastende insecten. Vooral Europese houtsoorten zijn kwetsbaar. Houtworm tast minder vaak exotische houtsoorten aan. Normaal zal de houtworm enkel kiezen voor hout dat onbehandeld is, al geeft het hout schilderen geen garantie. De verf is niet insecten werend en de kleine larven vinden altijd wel een kiertje om naar binnen te komen. Daarnaast is het niet zo dat enkel oude meubels met houtworm te maken kunnen krijgen. Ook een nieuw meubel kan deze bewoners krijgen. Let daarom altijd op als u tweedehands meubels koopt, voordat u het weet haalt u problemen in huis. Houd er bovendien rekening mee dat houtworm zich kan verspreiden. Als u houtworm in meubels heeft, kunnen ook uw houten trap en andere houten constructies in huis worden aangetast.

Methoden om houtworm in meubels te bestrijden

Gelukkig zijn er effectieve bestrijdingstechnieken voor houtworm in meubels. Welke techniek het meest geschikt is, hangt af van waar de houtworm precies inzit en de vorm van de aantasting.

Oppervlaktebehandeling

De meest gebruikte techniek bij houtworm in meubels is een oppervlaktebehandeling. Hierbij gebruiken we een speciale bestrijdingsvloeistof. Er zijn verschillende middelen waarmee je zelf een oppervlaktebehandeling kunt uitvoeren. Dit raden wij echter stellig af. Deze middelen zijn uiterst giftig en daardoor gevaarlijk om mee te werken. Ook is de kans groot om delen te missen, waardoor het probleem nog steeds niet is opgelost. Daarnaast hebben wij juist een snel, voordelig en relatief veilig middel voor houtworm bestrijding. U hoeft maar maximaal 4 uur uit uw woning waar u met standaard producten wel 48 uur uit uw woning moet. Daarom raden wij altijd aan om een professional in te schakelen.

Heteluchtmethode

Naast de oppervlaktebehandeling, is er ook de heteluchtmethode. Bij deze methode dichten we een ruimte helemaal af. Vervolgens warmen we deze op tot een temperatuur waar houtwormen niet tegen kunnen maar die veilig is voor uw inboedel. Bij kleine meubels of objecten kunt u deze methode mogelijk ook zelf toepassen. De temperatuur moet minstens rond de 60 graden uitkomen gedurende 20 minuten om alle houtworm te verdelgen. Heeft u kwetsbare meubels of antiek? Dan raden we aan om een professional ernaar te laten kijken. Wij helpen u graag!

Bevriezing

Naast hoge temperaturen kunnen houtwormen ook niet tegen te lage temperaturen. Kleine meubelstukken kunt u invriezen om de houtworm te doden. Leg deze tenminste een week in de vriezer. Wij raden af om de voorwerpen buiten te zetten in de winter als alternatief voor de vriezer. De luchtvochtigheid kan buiten bij vorst dalen. Dit kan schadelijk zijn voor kwetsbare meubels.

Houtworm laten bestrijden

Zorgvuldige
inspectie

Houtworm voorkomen

Wilt u een afspraak maken met een bestrijder?

Wijdema Houtwormspecialisten logo
  • Ervaren bestrijders
  • Zorgvuldige inspectie
  • Vaak nog dezelfde dag geholpen
  • Helder advies
  • Effectieve bestrijding
  • CPMV gecertificeerd
bestrijdingsmiddelen houtwormhoutworm achtergrond donker