Wat moet u weten over de houtwormkever?

De houtwormkever is een van de meest gevreesde soorten ongedierte. Met name de larven van dit beestje zorgen voor ernstige schade. Zo verzwakt houtworm (de larve van de houtwormkever) al knagend houten constructies in uw woning. De houtwormkever komt in verschillende soorten voor, namelijk: de grote houtwormkever, de gewone houtwormkever, de zachte houtwormkever en de spinthoutkever.

Gewone houtwormkever

De gewone houtwormkever is te herkennen aan zijn lichaam van 3 tot 4 millimeter groot. Hij wordt ook wel doodskloppertje of meubelkever genoemd. Het beestje heeft zes poten en een donkerbruine kleur. Dit geldt zowel voor zijn schild, als voor de kop van de gewone houtwormkever. Het schild van het beestje is voorzien van fijne haartjes en verschillende rijen met kleine kuiltjes.

Grote houtwormkever

U herkent de grote houtwormkever aan zijn donkerbruine tot ietwat zwarte dekschild en kop. Deze kever wordt ook wel de bonte knaagkever genoemd. Opvallend aan het schild van de grote houtwormkever zijn de gele vlekken die op het schild zitten. Het beestje is 6 tot 8 millimeter groot en is net als de gewone houtwormkever voorzien van kleine haartjes op zijn lijf.

Zachte houtwormkever

De kleur van het dekschild van de zachte houtwormkever wijkt af van de reeds beschreven keversoorten. Dit beestje heeft een ietwat roodbruine kleur. Een ander belangrijk verschil is het feit dat de zachte houtwormkever twee grote antennes heeft. Iets wat de grote en gewone houtkever niet hebben. Het beestje heeft een lengte van 4 tot 6 millimeter.

De spinthoutkever

Een vierde keversoort waarvan de larve voor schade aan houten constructies kan zorgen, is de spinthoutkever. Dit beestje wordt ook wel parketkever genoemd en is te herkennen aan zijn bruine lichaam. De spinthoutkever krijgt een lengte van circa 7 millimeter. Opvallend aan zijn lichaam is de zeer langwerpige vorm.

Het verschil tussen houtworm en houtwormkever

Vaak wordt gedacht dat de houtwormkever voor schade aan houten meubels en constructies zorgt. Dat is echter niet correct! Het is de larve van deze kever die schade aan houten constructies veroorzaakt. De verzamelterm voor de larven van verschillende houtwormkevers is “houtworm“. Met deze term wordt dus niet aangegeven van welke keversoort de houtworm afkomstig is. Dit komt onder meer doordat de larven van de verschillende houtwormkevers zeer sterk op elkaar lijken. Ze zijn vrijwel altijd vaalwit en hebben een lengte van 5 tot 15 millimeter.

Herkent u de bovenstaande beschrijving? Onderneem actie! Houtworm kan veel schade veroorzaken.

Kunnen houtwormkevers vliegen?

Houtwormkevers beschikken over vleugels en kunnen zodoende kleine stukjes vliegen. De kans dat zij gaan vliegen is echter niet heel groot. Zij leven vooral op de grond. Opvallend is dat houtworm wel uitvliegt op het moment dat deze het hout verlaat. Er wordt voor het uitvliegen een speciale uitvliegopening door de houtworm gemaakt.

Controleer uw huis op houtwormkevers

Hoe weet u of u houtwormkevers in huis heeft? De houtwormkever zelf weet zich doorgaans goed te verstoppen voor mensen. Vaak is het beestje vooral actief in donkere en droge ruimtes. De houtworm is gelukkig een stuk makkelijker te herkennen! Zo kunt u een vel wit papier onder houten constructies leggen. (Vooral onbewerkt hout is geliefd bij houtwormkevers.) Wanneer er na een week een soort korrelig zaagsel op het papier ligt duidt dit op de aanwezigheid van houtworm. Dit is namelijk boormeel, een uitwerpsel van de houtwormkever larven. De kans dat er houtwormkevers in de buurt zitten is dan groot. Ook kunt u een zacht getik horen. Dit zijn kevers die potentiële partners proberen te lokken.

Hoe voorkom ik dat ik met houtwormkevers te maken krijg?

Het is verstandig om houten constructies in huis van een laag beits te voorzien. Met beits voorkomt u namelijk dat de houtwormkever zijn larven in het hout legt. De houtworm kan niet tegen beits, waardoor de houtwormkever op zoek zal gaan naar andere geschikte plekken. Op onze preventiepagina kunt u meer tips lezen.

Tip: controleer tweedehands meubels en bijvoorbeeld houten planken altijd op houtworm als u deze in huis neemt.

Hulp bij de bestrijding van de houtwormkever

Mocht u toch houtwormkevers opmerken dan is het  verstandig om deze direct te laten bestrijden. Voor het bestrijden kunt u professionele hulp van onze ongediertebestrijders inschakelen. wij hebben ruime ervaring in het bestrijden van houtwormkevers en houtworm. Wijdema Houtwormspecialisten helpt u graag! Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is sterk af te raden. Dit kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor u, uw kinderen en huisdieren.

Vermoedt u last te hebben van houtwormkevers of van houtworm? Onze specialisten komen graag bij u langs om dit ongedierte te bestrijden. U kunt ons ook bellen voor een inspectie.

Houtworm laten bestrijden

Zorgvuldige
inspectie

Houtworm voorkomen

Wilt u een afspraak maken met een bestrijder?

Wijdema Houtwormspecialisten logo
  • Ervaren bestrijders
  • Zorgvuldige inspectie
  • Vaak nog dezelfde dag geholpen
  • Helder advies
  • Effectieve bestrijding
  • CPMV gecertificeerd
bestrijdingsmiddelen houtworm