Middelen tegen houtworm: welke kunt u het beste kiezen?

Houtworm kan voor ernstige schade aan houten constructies zorgen. Ze knagen namelijk gangen die het draagvermogen van het hout aantasten. Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen tegen houtworm. Verschillende middelen zijn beschikbaar om houtworm te bestrijden. Denk aan bestrijdingsmiddelen als HG houtworm, Perfacs houtworm, Tenco anti-houtworm, enzovoorts. Naast deze middelen uit de bouwmarkt zijn er middelen zoals petroleum (lampolie), permethrin en diverse huismiddeltjes. Maar welke kunt u nu het beste gebruiken? In dit artikel vergelijken we de verschillende middelen tegen houtworm.

Chemische bestrijdingsmiddelen uit de winkel

middel tegen houtwormWanneer u in een bouwmarkt naar bestrijdingsmiddelen tegen houtworm zoekt, komt u verschillende opties tegen. HG houtworm, Perfacs houtworm en Tenco anti-houtworm zijn hier de bekendste voorbeelden van. Hoe gebruikt u deze middelen? Het is belangrijk om het hout eerst goed schoon te maken. Veeg boormeel en bijvoorbeeld stof weg, voordat u de middelen op het hout aanbrengt. Ook een oude laag beits of verf moet u verwijderen voordat u deze middelen gebruikt. Er komt stiekem nog best veel bij kijken om deze middelen goed in te kunnen zetten. U kunt het middel het beste aanbrengen met een drukspuit.

Let op: deze middelen zijn bijzonder schadelijk voor uw gezondheid en huid! Draag daarom altijd voldoende bescherming.

Instructievideo HG:

Houtworm bestrijden? Met HG houten meubels behandelen tegen houtworm

 

Nadelen van deze chemische bestrijdingsmiddelen

Een nadeel aan chemische bestrijdingsmiddelen is dat ze zeer schadelijk zijn voor het milieu en voor uw gezondheid. We raden af om ze te gebruiken als er kinderen of dieren aanwezig zijn. Het is belangrijk dat u goede bescherming draagt. Ook kunt u de ruimte waarin u het middel hebt gebruikt 48 uur niet gebruiken. Daarnaast zien we dat de middelen vaak niet correct zijn aangebracht. Hierdoor is niet alle houtworm uitgeschakeld. De houtworm kan zich dan verder door uw woning verspreiden. (Wij gebruiken zelf een middel dat sneller intrekt en minder schadelijk is voor mens en milieu. Hierover kunt u meer lezen op onze houtworm pagina.)

Voor- en nadelen van het gebruik van petroleum

Een milieuvriendelijkere oplossing dan chemische bestrijdingsmiddelen is het gebruik van petroleum. Vooral op internet raden mensen petroleum (lampolie) vaak aan. Toch zijn professionele ongediertebestrijders niet enthousiast over dit middel. Zo dringt petroleum vaak niet door tot de diepste gangen in het hout. Ook doodt het vaak niet de eitjes en poppen van houtwormen. Hierdoor zult u vaak opnieuw last krijgen van houtworm.

Beschermende werking van houten constructies

Petroleum kan wel een beschermende werking hebben. U kunt de petroleum preventief op het hout aanbrengen. Zo neemt de kans af dat de houtworm zich in het hout nestelt. Ook beits maakt hout minder aantrekkelijk voor houtworm.

Permethrin als middel tegen houtworm

houtworm bestrijdenVeel bestrijdingsmiddelen tegen houtworm zijn gemaakt op basis van pemethrin. Ook over dit middel zijn professionele bestrijders niet altijd enthousiast. Het middel dringt, net als petroleum, niet door tot de diepste lagen van houten constructies. De houtworm zal hierdoor nooit volledig uitgeroeid zijn. Een andere reden om geen permethrin te gebruiken is dat het mogelijk kankerverwekkend is. Dit komt doordat de stof in Amerikaans onderzoek bij proefdieren voor tumoren in de longen en lever zorgde. Het is nog niet 100% aangetoond dat dit bij mensen ook het geval is, maar we raden toch aan zeer voorzichtig te zijn. Voorkom ten alle tijden dat u dit middel binnen krijgt. Draag daarom altijd een mondkapje en beschermende kleding bij het gebruik van permethrin. Let ook goed op of de middelen die u onder een andere naam koopt (o.a. HG en Perfacs tegen houtworm) niet alsnog deze stof bevatten.

Gevaren voor huisdieren van permethrin

Wanneer u (huis)dieren heeft is het gebruik van permethrin sterk af te raden. In het bijzonder wanneer u katten heeft. De lever van katten is zeer gevoelig voor vergiftiging door dit middel.

Overige huismiddeltjes tegen houtworm

Naast de middelen tegen houtworm uit de bouwmarkt, petroleum en permethrin, zijn er ook huismiddeltjes die kunnen helpen. Denk aan verf, lak, vernis, olie, azijn, spiritus, beits en boenwas. Deze middelen werken echter alleen preventief en zullen de houtworm niet effectief bestrijden. U kunt deze middelen op het hout aanbrengen om de kans op de aanwezigheid van houtworm te verkleinen. Zit de houtworm in een klein meubelstuk dan kunt u deze ook in de diepvries leggen. Laat het meubelstuk tenminste twee weken in de diepvries liggen (bij een standaard vriezer temperatuur van -18°C). Verhitting is ook mogelijk, maar dit is meestal niet praktisch om zelf te doen. Wijdema Ongediertespecialisten kan overigens ook houtworm in meubels voor u bestrijden.

Professionele hulp inschakelen tegen houtworm

Hoewel de genoemde middelen tegen houtworm kunnen helpen raden we aan om professionele hulp in te schakelen. De bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen zeer giftig, maar ook nog eens slecht voor uw gezondheid en het milieu. Daarbij is het zeer belangrijk om de middelen correct te gebruiken. Dit gaat vaak fout. Veel professionele bestrijdingsmiddelen tegen houtworm mogen daarnaast alleen door gecertificeerde bestrijders gebruikt worden.

Begin niet zelf aan de bestrijding van houtworm in huis, maar schakel hier professionele hulp voor in! De specialisten van Wijdema Ongediertebestrijding staan voor u klaar. (Milieuvriendelijke bestrijding is bij ons ook mogelijk.) Schakel onze hulp vandaag nog in om schade aan uw houten constructies te voorkomen!

Vermoedt u last te hebben van houtworm? Onze specialisten komen graag bij u langs om dit ongedierte te bestrijden. U kunt ons ook bellen voor een inspectie.

Houtworm laten bestrijden

Zorgvuldige
inspectie

Houtworm voorkomen

Wilt u een afspraak maken met een bestrijder?

houten meubilair