Spinthoutkever herkennen binnen uw woning

spinthoutkever herkennenSpinthoutkevers (Lyctus brunneus) kunnen voor ernstige schade aan uw woning zorgen. Althans, de larven van de spinthoutkever. De spinthoutkever legt haar eitjes in hout, waarna de larve tunnels door het hout heen boort. Dit kan leiden tot schade aan meubels maar ook aan houten constructies. Denk bijvoorbeeld aan kasten en stoelen maar ook aan uw vloer, trap of dak. Vooral dit laatste is gevaarlijk. De gangen die de larven van de spinthoutkever aanleggen verzwakken het draagvermogen van het houtwerk. Een spinthoutkever herkennen is daarom zeer belangrijk. Dan kunt u direct actie ondernemen.

U herkent de spinthoutkever aan zijn langwerpige vorm en bruine kleur. Het beestje is vaak een of twee centimeter lang. Ze hebben zes pootjes en twee antennes. Houd er rekening mee dat er verschillende andere kevers zijn met een langwerpig lijf en bruine kleur. Dit maakt het soms lastig om het dier van andere kevers te onderscheiden. Let ook op de kleine streepjes of richels die over zijn lijf lopen.

Foto’s van spinthoutkevers:

Schade door larven van de spinthoutkever

Spinthoutkevers leggen hun eitjes in hout. Uit deze eitjes komen kleine larven, die een witte, ietwat doorzichtige kleur hebben. De larven voeden zich met het hout, door tunnels te graven. Ze verzwakken hiermee de draagkracht van het hout. Dit is erg gevaarlijk als het gaat om dragende constructies in uw woning. Als ze groot genoeg zijn maken ze een uitvliegopening in het hout. Deze openingen herkent u aan kleine ronde gaatjes in het hout. Dit zorgt voor lelijke schade aan onder andere meubels, balken en vloeren.

Aantasting van hout door deze kever

schade door spinthoutkeverDe larve van de spinthoutkever kan in verschillende soorten loofhout schade aanrichten. Let wel, het gaat hierbij vooral om droog hout. Via haardhout kan bijvoorbeeld allerlei hout aantastend ongedierte uw huis binnen komen. Pas ook op met tweedehands houten meubelen. Spinthoutkevers tasten zelden hout dat met beits bewerkt is aan. Zowel de kever als haar larven kunnen hier niet goed tegen. U herkent de larven niet alleen aan hun kleine, witte lichaam. Ook zitten er kleine gaatjes in het hout.

Tip: leg een vel wit papier onder hout waarvan u vermoedt dat het is aangetast. Wacht enkele dagen en kijk dan of er kleine houtsnippers op het papier liggen. Vindt u kleine houtsnippers? Dit duidt op actieve houtworm in uw houten constructie.

Preventie van de spinthoutkever

Hoewel de spinthoutkever zelf weinig schade aanricht, is het belangrijk om preventief te werken. De larven zorgen namelijk wel voor veel schade. Wat kunt u doen? Beits al het loofhout in uw huis. Hiermee maakt u hout onaantrekkelijk van spinthoutkevers, maar ook voor ander ongedierte. Beits heeft echter weinig effect meer als er al larven in het hout zitten. Op dat moment is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Wat u verder kunt doen is het preventief behandelen van hout. Wij kunnen uw hout beschermen met een oppervlakte behandeling. Het hout blijft dan gegarandeerd vijf jaar ongedierte vrij.

Bestrijding van spinthoutkevers en larven

Voor professionele hulp bij bestrijding van de spinthoutkevers en larven kunt u terecht bij Wijdema Houtwormspecialisten. Wij inspecteren het getroffen hout zorgvuldig en zorgen voor effectieve bestrijding. U kunt ook zelf aan de slag gaan met bestrijden. Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen uit de winkel raden wij echter sterk af. Deze middelen zijn vaak niet alleen minder effectief. Ook kunnen ze schadelijk zijn voor uw gezondheid of die van uw huisdieren. Wilt u zeker weten dat u definitief van de spinthoutkevers bent verlost? Onze vakmannen staan voor u klaar!

Spinthoutkever laten bestrijden

Wilt u een afspraak maken met een bestrijder?

Wijdema Houtwormspecialisten logo
  • Ervaren bestrijders
  • Zorgvuldige inspectie
  • Vaak nog dezelfde dag geholpen
  • Helder advies
  • Effectieve bestrijding
  • CPMV gecertificeerd