houtworm verspreidingHoutworm kan zich wel degelijk verspreiden. De verspreiding kan op verschillende manieren plaatsvinden. Ten eerste kan houtworm jarenlang hetzelfde stuk hout aanvreten. Hierdoor kunnen ze zich zeer ver verspreiden binnen hetzelfde stuk hout. Complete draagbalken kunnen ze aantasten. Ook kunnen ze zich verplaatsen in aansluitende stukken hout, denk bijvoorbeeld aan een dakconstructie. Ten tweede kunnen de kevers die houtworm (houtworm is een keverlarve) verspreiden zeer goed vliegen. Ze kunnen gemakkelijk eitjes leggen in andere stukken hout in de buurt.

Bij beide verspreidingsmethoden geldt echter wel dat de houtworm en de kevers bepaalde voorkeuren hebben. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor houtworm. Ook is een bepaalde vochtigheid van het hout nodig: een vochtigheidsgraad van minstens 10%. Daarnaast houden ze niet van te koude of warme temperaturen. Heeft u last van houtworm? Zorg er dan voor dat u preventief al het hout in uw huis of pand laat behandelen. Besteed extra aandacht aan hout afkomstig van dezelfde boomsoort als het aangetaste hout en hout wat het grootste deel van het jaar op kamertemperatuur blijft.

De kans dat houtworm zich verspreid naar hout van dezelfde houtsoort als het aangetaste hout en hout dat op kamertemperatuur blijft is aanzienlijk.

Het is dus niet voldoende om enkel het houtwerk waar de houtworm zich nu bevindt te voorzien van een bestrijdingsmiddel. Om de houtworm zo effectief mogelijk te bestrijden, doet u er verstandig aan om houtwerk in de buurt van het aangetaste hout van een laag beits te voorzien. Kies hierbij bij voorkeur voor beits op waterbasis, omdat dit de meest milieuvriendelijke oplossing is.

Mocht u te laat zijn met het insmeren van ander houtwerk met beits, dan kunt u Wijdema Houtwormspecialisten inschakelen om de houtworm te bestrijden. Het effectief en doelgericht bestrijden van ongedierte kan onder meer met de heteluchtmethode of een oppervlaktebehandeling. Deze technieken verdelgen de houtworm en voorkomen dat de houtworm overstapt op ander houtwerk.

Wilt u meer informatie? Wij helpen u graag om van ongedierte af te komen!